DISNEYLAND 2024 DAG 2 – Parijs en Eiffeltoren

Weer ongeveer 27 graden, vrijwel onbewolkt
Afstand 2x ongeveer 1 uur en 10 minuten met de trein/metro en bijna 23000 stappen gezet.

Vandaag stond het dagje Parijs op de planning met om 9:30 uur de beklimming van de Eiffeltoren. Ik was daarom vroeg opgestaan ik had de wekker gezet maar was om 5 uur al wakker en dus van bed gegaan. Na een ontbijt met een kop koffie ben ik zo tegen 7 uur op pad gegaan. Ik had gisteren al wat voorwerk gedaan en het ticket gekocht. Ergens heb ik blijkbaar gemist dat het parkeerterrein pas tussen 8.30 en 9 open gaat. Dus in allerijl een andere parkeerplek gezocht en dat is dan een betaalde parkeergarage geworden op 2 minuten lopen van het station. (kosten voor hele dag parkeren was 20 euro).

Op het station gaat er vrijwel elke 10 minuten een trein richting centrum parijs dus lang wachten was daar niet nodig. De trein had wel wat problemen waardoor de reis iets langer duurde. Gelukkig had ik een marge aangehouden want daar was aan het eind niets meer van over. Ik was gelukkig nog wel op tijd ook na dat ik mijn rugtas in een citylocker had opgeborgen. De beveiliging van de Eiffeltoren is zo streng dat je 2 controles door moet. De eerste controle is om op het terrein rond de Eiffeltoren te komen en de tweede controle is voor je de Eiffeltoren kan/mag beklimmen.

Ik had een tour met gids geboekt en de gids gaf tijdens de wandeling en op de eerste verdieping veel informatie over Parijs wat leuk was om te horen. Om de eerste verdieping te bereiken moesten we de trap op en het eerste deel was ongeveer 300 treden. De gids had na ons rond geleid te hebben en over de verschillende delen van Parijs iets verteld te hebben de taak erop zitten. Ze liet ons daarna zelfstandig verder de toren verkennen dus op naar de tweede verdieping. Eerst nog even omdat het warm was een flesje water gekocht voor de hydratatie (4 euro). Om de tweede verdieping te bereiken moesten we weer met de trap moesten en dat waren weer een 374 treden. Dus de tweede verdieping bereiken is 674 treden en die verneem je wel. Vanaf de tweede verdieping naar de derde verdieping zou het dan nog een kleine 1000 treden zijn echter zijn die afgesloten en moet je met de lift. Het viel mij nog mee hoe groot het bovenin de toren nog is. Er zijn op de derde verdieping drie niveaus waarvan je er twee kunt bereiken. De derde het appartement van Eiffel is gesloten voor publiek. Na een rondje gelopen te hebben en de nodige foto’s van Parijs te hebben genomen ben ik rond 12 uur weer naar beneden gegaan.

Naar beneden ging een stuk prettiger omdat ik dan gebruik kon maken van de liften van de Eiffeltoren en dat scheelde daarbij dus een stuk lopen. Beneden aan moest ik me een weg banen door de souvenirs verkopers, bal en 3 bekers oplichters en andere sjacheraars. Eerst maar weer naar de city locker om de rugtas op te halen en dan op zoek naar een Carrefour City om een broodje en drinken te kopen. Ik was voor het broodje en drinken bijna net zoveel kwijt als het flesje water op de toren.

Hierna lopend naar de Hotel des Invalides gegaan om het militaire museum te bekijken en de tombe van Napoleon. Het lopen Parijs is nu op momenten uitdagend omdat ze overal bezig zijn voor de Olympische spelen volgende maand. Veel parken die normaal gesproken geopend zijn voor publiek zijn nu gesloten omdat er een evenement gehouden gaat worden. Sommige bruggen zijn ook afgesloten omdat ze deze voor de Olympische spelen gaan gebruiken. Na een aantal uren nog rond gelopen te hebben had ik er zo tegen 15 uur wel genoeg van en er ongeveer 22000 stappen op zitten. Dus maar weer een metro opgezocht om terug te gaan naar Val d’Europe en terug te gaan naar de tent.

Onderweg nog even langs een InterMarche gegaan voor wat boodschappen en te kijken wat te eten voor vanavond. In de supermarkt een beetje drinken gekocht, een ijsje, wat broodjes voor morgen, beetje fruit en een diepvriesmaaltijd Pomme Parisienne en die opgebakken en lekker van genoten want hij was erg lekker. Morgen de eerste dag van Disneyland Parijs op de agenda het weer lijkt erg goed te worden.