06/28/24

Disneyland 2024 Dag 6 – Oorlogsmuseum Meaux en reis naar huis

Vandaag de laatste dag op de camping en voor de ochtend heb ik een uitstapje naar het oorlogsmusuem in Meaux op het programma staan. Vandaag kon ik weer een beetje uitslapen omdat ik niet op een bepaalde tijd er hoefde te zijn.

Het oorlogsmuseum zelf was erg interresant om te zien en de manier van tonen was ook mooi gedaan. Door op bepaalde punten de suggestie te wekken dat de soldaten de vitrines lijken te verlaten hebben ze in een statische opstelling toch wat dynamiek weten te creeren. Het is geen gigantische museum maar er staan wel wat interresante stukken opgesteld. Ik had vandaag het geluk dat het blijkbaar schoolreisjes dag was aangezien er heel veel schoolkinderen waren.

Achter het museum staat een gigantisch standbeeld uit de jaren 30 die door de Amerikanen gedoneerd was. Om bij het beeld te komen moest je wel met de auto van de parkeerplaats af en naar de parkeerplaats van het monument rijden. Ze zijn nog bezig met het museum en ik verwacht dat je in de toekomst er lopend naar toe kunt.

Na het museum ben ik voor wat te eten naar de burger king gegaan in het winkelgebied van Meaux en naar de e-Leclerc voor een paar boodschappen. Mijn ouders hadden graag nog een paar grote blikken cassoulet en ik heb ook nog een paar blikken met kant en klaar maaltijden gehaald en een paar blikken met gekookte krieltjes in blik.

Zo tegen 14 uur was ik weer bij de tent en gezien de voorspelling van regen de volgende dag heb ik besloten om op dat moment de tent op te pakken en naar huis te rijden. De tent was op het moment heel mooi droog en dat scheelt weer een hoop ellende. Zo tegen 15.10 had ik de tent en alles opgepakt en ingepakt en kon ik op pad. Aan het begin van de reis gaf de navigatie aan dat er een 2,5 uur vertraging zou zijn. Naarmate de reis verliep werd dat op een gegeven moment nog een vertraging van 1 minuut zo tegen 23.45 was ik thuis.

06/27/24

Disneyland 2024 Dag 5 – Chateau Versailles

Weer half bewolkt en ongeveer 30 graden.
Aantal stappen 30250

Vandaag werd het vroeg opstaan omdat ik om 9 uur bij het paleis van Versailles moet zijn. Ik had expres een vroege ticket genomen omdat ik de rest van de dag op de planning had staan om de tuinen en het landgoed van Versailles te gaan bekijken. Ik was net voor de wekker wakker en kroop daarom maar uit bed. Na opgefrist te hebben en ontbeten ben ik zo tegen 6 uur op pad gegaan. Ik had voor de zekerheid al een parkeerplaats in een nabijgelegen parkeergarage geboekt voor 8 euro.

Na de auto geparkeerd te hebben wat het een klein stukje lopen naar het treinstation ik had niet door dat deze parkeergarage bij de andere ingang naar het perron lag. Eerst met de RER A naar La Defense en dan met de U metro verder. Deze bleek nog wel een uitdaging om te vinden maar het is uiteindelijk toch gelukt (in de tussentijd nog even een McCafe gehaald). Zo tegen 8:10 kwam ik aan in Versailles en moest ik nog een 1,7km lopen naar de Chateau.

Op het moment dat ik de weg afliep richting de chateau dan kom je op een punt dat de heuvel afvlakt en dan zie je de Chateau liggen en dat ding is groot!. Als je dichterbij komt dan glinstert het goud van de hekken, daken, deuren, kozijnen je tegemoet. Er stond om 8.45 al een lijn voor de ingang omdat deze om klokslag 9 uur open gaat en deze lijn verdubbelde in grootte tussen 8.45 en 9.00. Op het moment dat de deuren open gingen verdampte de lijn ook vrij snel weer. Eenmaal binnen moest ik ook hier weer door de scanner en de rugtas door de bagagescanner. De beveiliging bij nationale monumenten is behoorlijk strikt en ze nemen geen risico’s.

De rondwandeling door de Chateau was erg imposant met bij de koninklijke appartementen de plafonds die erg rijk versierd zijn. De klapper was de spiegelzaal die erg groot en mooi is. Daarna door de dames appartementen gegaan en die waren een stuk simpeler aangekleed. Hierna de tuinen in gegaan die behoorlijk gecultiveerd zijn, in de tuin van de koningin kwam ik nog een kleine muis tegen die zich verstopte (niet echt succesvol) onder een blaadje. In de tuinen waren er een aantal fonteinen die spoten op muziek, dat was ook wel leuk om te zien. Na de tuinen op pad gegaan naar de petit Trianon alwaar de Queens Hamlet zich bevindt en deze leek mij erg interessant. Helaas op het moment van arriveren bleek dat deze pas om 12 uur open ging en het was op dat moment 10.50 uur. Ik moest dus nog even een uur overbruggen. Geprobeerd om te bankhangen maar dat was niet gelukt en heb ik maar 20 minuten volgehouden, dus maar weer aan de wandel en nu op weg naar de Grand Trianon die ook om 12 uur open gaat. Op weg naar de Grand Canal kwam ik nog een Hermelijn tegen welke in het gras aan het zoeken was.

Om exact 12 uur gingen de deuren van de Grand Trianon open en dus kon ik daar naar binnen. De Trianon is nog steeds een officieel frans staatgebouw welke wordt gebruikt door de franse president als deze buitenlandse staatshoofden ontvangt. Vanaf de Grand Trianon is het een korte wandeling naar de petit Trianon en ook daar kon je binnen kijken. Trouwens voor een petit Trianon is het gebouw nog vrij groot. Vanaf de petit Trianon door de tuinen in engelse stijl naar de Queens Hamlet gelopen.

De Queens Hamlet is een idyllisch dorpje rond een aangelegd meer waar Marie Antoinette gaste ontving en lang rustgevende wandelingen deed. Deze leek mij ook zeer interresant en dit bleek ook zeker het geval. Hier heb ik een aantal mooie foto’s kunnen maken. Na alles van het dorpje gezien te hebben weer teruggelopen naar de uitgang en hierbij nog even langs de “grot” van Marie Antoinette gekomen en een waterval met theehuisje. Daarna de hele weg weer terug gelopen en via de tuinen naar de uitgang van het park. Via de Bonjour app de treinreis naar Val d’Europe gepland en nog een treinreis voor de boeg van 1 uur en 40 minuten, net als de heenreis. Een mooie en productieve dag geweest en ongeveer 30250 stappen gezet wat voor mij een nieuw record is.

06/26/24

Disneyland 2024 Dag 4 – Dag 2 Disneyland Parijs

Weer Zonnig, heel licht bewolkt en ongeveer 30 graden.
Ongeveer 19350 stappen gezet

Vandaag dag 2 van Disneyland Parijs en dan het tweede park Disney Studios Park. Ik kon weer mooi gratis parkeren bij het winkelcentrum Val d’Europe en van daaruit naar het treinstation voor de trein naar Disneyland Parijs. Het is zo wel ideaal dat je niet de auto (duur) hoeft te parkeren maar gewoon op het treinstation tegenover de ingang uitstapt en zo het park in kunt lopen (even de controle wegdenken). Op het treinstation ging het niet geheel vlekkeloos aangezien mijn treinkaartje niet meer werkte. Even in gesprek met de servicebalie was dat probleem echter vrij snel opgelost.

Bij het park aangekomen was het aardig druk in het park echter was dit aan de wachttijden niet direct te vernemen. Het langste wachten moest ik bij Crush’s Coaster waarbij de wachttijd voor singlerider 60 minuten was en voor de reguliere wachtrij 90 minuten. Navraag bij een castmember leerde dat de coaster opstart problemen heeft gehad en daardoor niet vlekkeloos liep. Na twee eerder keren de coaster niet kunnen doen nu de wachttijd maar voor lief genomen en voor mijn gevoel was het geen uur maar eerder een half uur.

In het park alle attracties kunnen doen die ik ook op mijn lijstje had staan en daarbij 2 attracties zelfs twee keer kunnen doen te weten de Hollywood Tower of Terror en Avengers Assemble (voormalig rock n rollercoaster). Overal in het park staan schuttingen opgesteld omdat ze druk bezig zijn om het park uit te breiden en te verbeteren. Dat zal nog wel een tijdje duren maar ik ben benieuwd, misschien tegen die tijd maar weer heen.

Aan het einde van de middag nog een nieuwe show bekeken over Alice en de queen of hearts in Wonderland. De show was erg leuk om te zien en ging om een muzikale battle tussen Alice en the Queen over wie het meeste geluid kon maken. Alice was dan van de gewone liedjes en the Queen van Rock en aan het einde heeft the Queen gewonnen.

Zo tegen 15.30 ben ik het park uitgestapt om nog even in Disney Village te kijken en ook daar zijn ze druk bezig om deze opnieuw in te richten. In de Disney store nog een Donald Duck t-shirt gekocht (is toch wel een van mijn favoriete Disney figuren). Daarna de trein weer terug gepakt naar het winkelcentrum en het winkelcentrum nog even verkend. Ik krijg het idee dat dit winkelcentrum wel goed draait aangezien het er behoorlijk druk was.

06/25/24

Disneyland 2024 Dag 3 – Dag 1 Disneyland Parijs

Zeer warm met ongeveer 29 graden, lichte bewolking aan het einde van de dag.
Vandaag ongeveer 22500 stappen gezet.

Vandaag naar Disneyland Parijs geweest en omdat ik nu later op pad moest kon ik nu wel gratis parkeren bij het winkelcentrum. Ik was daar zo tegen 9 uur en dan was het nog even een 5 minuten lopen naar het station. De trein richting Disneyland rijd elke 3 a 4 minuten en dus was het niet lang wachten. De rit zelf was ongeveer 10 minuten en zo tegen 9:20 stond ik voor het grote Disneyland hotel waar de ingang zicht bevindt. Er had zich hier al een grote groep mensen verzameld omdat het park pas om 9.30 uur open gaat. Zodra het park open ging verliep het park binnen gaan vrij snel.

Eenmaal binnen was het de (bijna) verplichte eerste foto’s maken van de ingang en mainstreet met aan het einde het kasteel. Daarna door naar het eerste gebied genaamd “Frontierland” en in de rij gaan staan voor Big Thunder Mountain welke als eerste op het programma stond. De wachtrij was op dat moment 25 minuten en dus goed te doen. Later op de dag ging deze naar 45 minuten en bleef daar ook op hangen. Na deze geweldige coaster te hebben gedaan was het tijd voor de Phantom Manor en daar was de wachttijd 5 minuten. Phantom Manor blijft ook een goede attractie en deze vandaag dan ook 2x gedaan. Hierna op volgorde gedaan Indiana Jones et le Temple du Péril, Pirates of the Caribean, Hyperspace Mountain en Star Tours. Zo tegen 13 uur had ik alle “grote” attracties gehad en werd het tijd om een hapje te eten te halen. Eten in het park is niet goedkoop maar voor pretpark begrippen ook weer niet extreem duur, ik was voor een broodje hamburger, saus, frites en een halve liter drinken 18 euro kwijt.

Hierna nog wat rondgelopen in het park en verschillende kleinere attracties gedaan zoals de nautilus, het fort en sneeuwwitje en de zeven dwergen. Na de parade gezien te hebben die ook weer erg leuk was ben ik nog even een paar shops in gelopen om te kijken (ik heb ook wat gekocht), zo tegen 16.30 uur het park verlaten en de trein terug opgezocht. Ook hier hoef je niet lang te wachten want de trein rijdt elke paar minuten. Al met al weer een geslaagde dag aangezien ik heb kunnen doen wat op mijn planning stond. Morgen het tweede park bezoeken en kijken hoe die is geworden.

06/24/24

DISNEYLAND 2024 DAG 2 – Parijs en Eiffeltoren

Weer ongeveer 27 graden, vrijwel onbewolkt
Afstand 2x ongeveer 1 uur en 10 minuten met de trein/metro en bijna 23000 stappen gezet.

Vandaag stond het dagje Parijs op de planning met om 9:30 uur de beklimming van de Eiffeltoren. Ik was daarom vroeg opgestaan ik had de wekker gezet maar was om 5 uur al wakker en dus van bed gegaan. Na een ontbijt met een kop koffie ben ik zo tegen 7 uur op pad gegaan. Ik had gisteren al wat voorwerk gedaan en het ticket gekocht. Ergens heb ik blijkbaar gemist dat het parkeerterrein pas tussen 8.30 en 9 open gaat. Dus in allerijl een andere parkeerplek gezocht en dat is dan een betaalde parkeergarage geworden op 2 minuten lopen van het station. (kosten voor hele dag parkeren was 20 euro).

Op het station gaat er vrijwel elke 10 minuten een trein richting centrum parijs dus lang wachten was daar niet nodig. De trein had wel wat problemen waardoor de reis iets langer duurde. Gelukkig had ik een marge aangehouden want daar was aan het eind niets meer van over. Ik was gelukkig nog wel op tijd ook na dat ik mijn rugtas in een citylocker had opgeborgen. De beveiliging van de Eiffeltoren is zo streng dat je 2 controles door moet. De eerste controle is om op het terrein rond de Eiffeltoren te komen en de tweede controle is voor je de Eiffeltoren kan/mag beklimmen.

Ik had een tour met gids geboekt en de gids gaf tijdens de wandeling en op de eerste verdieping veel informatie over Parijs wat leuk was om te horen. Om de eerste verdieping te bereiken moesten we de trap op en het eerste deel was ongeveer 300 treden. De gids had na ons rond geleid te hebben en over de verschillende delen van Parijs iets verteld te hebben de taak erop zitten. Ze liet ons daarna zelfstandig verder de toren verkennen dus op naar de tweede verdieping. Eerst nog even omdat het warm was een flesje water gekocht voor de hydratatie (4 euro). Om de tweede verdieping te bereiken moesten we weer met de trap moesten en dat waren weer een 374 treden. Dus de tweede verdieping bereiken is 674 treden en die verneem je wel. Vanaf de tweede verdieping naar de derde verdieping zou het dan nog een kleine 1000 treden zijn echter zijn die afgesloten en moet je met de lift. Het viel mij nog mee hoe groot het bovenin de toren nog is. Er zijn op de derde verdieping drie niveaus waarvan je er twee kunt bereiken. De derde het appartement van Eiffel is gesloten voor publiek. Na een rondje gelopen te hebben en de nodige foto’s van Parijs te hebben genomen ben ik rond 12 uur weer naar beneden gegaan.

Naar beneden ging een stuk prettiger omdat ik dan gebruik kon maken van de liften van de Eiffeltoren en dat scheelde daarbij dus een stuk lopen. Beneden aan moest ik me een weg banen door de souvenirs verkopers, bal en 3 bekers oplichters en andere sjacheraars. Eerst maar weer naar de city locker om de rugtas op te halen en dan op zoek naar een Carrefour City om een broodje en drinken te kopen. Ik was voor het broodje en drinken bijna net zoveel kwijt als het flesje water op de toren.

Hierna lopend naar de Hotel des Invalides gegaan om het militaire museum te bekijken en de tombe van Napoleon. Het lopen Parijs is nu op momenten uitdagend omdat ze overal bezig zijn voor de Olympische spelen volgende maand. Veel parken die normaal gesproken geopend zijn voor publiek zijn nu gesloten omdat er een evenement gehouden gaat worden. Sommige bruggen zijn ook afgesloten omdat ze deze voor de Olympische spelen gaan gebruiken. Na een aantal uren nog rond gelopen te hebben had ik er zo tegen 15 uur wel genoeg van en er ongeveer 22000 stappen op zitten. Dus maar weer een metro opgezocht om terug te gaan naar Val d’Europe en terug te gaan naar de tent.

Onderweg nog even langs een InterMarche gegaan voor wat boodschappen en te kijken wat te eten voor vanavond. In de supermarkt een beetje drinken gekocht, een ijsje, wat broodjes voor morgen, beetje fruit en een diepvriesmaaltijd Pomme Parisienne en die opgebakken en lekker van genoten want hij was erg lekker. Morgen de eerste dag van Disneyland Parijs op de agenda het weer lijkt erg goed te worden.