06/28/19

Vakantie Frankrijk 2019 – Dag 10

Vandaag na weer een slechte nachtrust zo tegen 8 uur wakker geworden. Eerst maar weer gedoucht om het zweet af te spoelen. Daarna brood gehaald voor ontbijt, koffie gezet en rustig ontbeten. Zo tegen 10.30 was ik klaar voor vertrek naar het kasteel.

De weg er naartoe ging voorspoedig, echter blijf ik erbij dat de fransozen niet kunnen autorijden, maar dat is een ander verhaal. Op de parkeerplaats van het kasteel waren er gelukkig genoeg plekken met schaduw waar ik de auto kon parkeren. Het zou vandaag weer 37 graden worden en dan wil je toch wel dat de auto niet in de zon staat te bakken ;).

Na een kaartje te hebben gekocht en ik naar het kasteel wou lopen werd er eerst nog de tas gecontroleerd voor de veiligheid. Dit was deze vakantie ook de eerste keer dus ik was wel even verbaasd. Na dat alleemaal doorlopen te hebben was het te voet richting het kasteel.

Het was druk bij het kasteel en de hitte hielp ook niet echt mee aangezien iedereen dan de schaduw opzoekt (lees het kasteel in vlucht). In het kasteel was het vrij druk en was het af en toe zoeken naar de fotomomenten (die er gelukkig wel waren). Na het mooie kasteel bekeken te hebben van binnen was het tijd om de tuinen te bekijken en het kasteel goed op foto proberen te krijgen. Gezien de hitte was het wel even afzien in de tuinen (geen schaduw) maar de foto’s waren het meer dan waard.

Op een stukje lopen van het kasteel stond nog een 16de eeuwse boerderij met daarbij verschillende tuinen en de koetsencollectie. In de orangerie zit nu het restaurant en nog 2 afzonderlijke musea waarbij bij de eerste een stukje ziekenzaal van de eerste wereldoorlog toont en de tweede de apotheek van de catharina de Medici.

Op de terugweg nog even langs de supermarkt gegaan want met deze hitte had ik zin aan fruit en dat dus gekocht.

06/27/19

Vakantie Frankrijk 2019 – Dag 9

Vandaag op de planning om naar Chateau Chambord te gaan. Chambord is een van de grootste zo niet het grootste kasteel in het Loiredal. Na een afschuwelijke nachtrust ik dreef op het bed en was meermaals wakker zo tegen 8.30 uur van bed gegaan. Omdat ik nog niet geheel op dreef was rustig aan gedaan met ontbijten en dergelijke. Zo tegen 10.45 was ik klaar om op pad te gaan.

Na een ritje van iets meer dan een uur bij Chateau Chambord aangekomen. Parkeren kost hier 4 euro en natuurlijk stond de auto weer in de brandende zon te bakken. Vanaf het parkeerterrein was het dan nog een 750 meter lopen naar de ticketoffice.

Na het kaartje gekocht te hebben loop je dan op het kasteel af en kom je er op dat moment achter hoe groot het kasteel daadwerkelijk is. Wat een imposant bouwwerk is dat ding. Binnen was er genoeg te zien en te bewonderen en na een 2,5 uur had ik alles gezien en kon ik weer terug. Ik zou nog wat anders kunnen doen maar het is te heet en dus gaan we voor de optie van het zwembad. Net mijn geluk dat ik tijdens mijn vakantie in een hittegolf beland. Ook morgen en overmorgen verwachten ze nog temperaturen van 37 graden.

06/26/19

Frankrijk Vakantie 2019 – Dag 8

Vandaag op de planning om eerst naar Chinon te gaan en daar naar de abdij van Fontevraud. Na een slechte nacht (warm) ben ik zo tegen 8.30 wakker geworden maar nog neit fit. Dus uit bed en rustig aan opgestart met ontbijt en een lekker bakje koffie. Zo tegen 10.30 was ik startklaar voor de trip naar Chinon.

Chinon is een middeleeuws plaatsje met boven op een rots een burcht/kasteel. de auto net buiten het stadje op een gratis parkeerplek neergezet en daarna lopend naar het kasteel of stadje. Op een tweesprong kon je kiezen voor met de lift naar beneden het stadje bekijken of lopend omhoog naar het kasteel. Allereerst maar voor het laatste gekozen.

Het kasteel bezichtingen dacht ik dat het zo gedaan was maar alles bij elkaar er toch een 2 uur over gedaan. Het weer maakte het niet makkelijker aangezien het behoorlijk heet was. Het zou vandaag namelijk 36 graden worden. Met de Histopad om de nek het kasteel bekijken maakte het wel een mooie ervaring en werd er toch iets meer duidelijk gemaakt over het kasteel en de historie.

Na het kasteel dus met de lift naar beneden gegaan om het stadje te bekijken. In het stadje zat ook weer een carrefour city dus daar een broodje gekocht en wat drinken (budget besparing) en daarna een bankje gezocht in de schaduw om te eten en drinken. Het stadje was nog echt een met smalle straatjes waar je maar met 1 auto door kan en helaas mocht dat ook overal.

Na ook een uur of twee het stadje te hebben bekeken was het zo tegen 15.00 uur en tijd om weer terug te gaan. Vanwege de hitte vond ik het op dat moment wel voldoende en heb ik de abdij dus eerst maar laten lopen. Op de terugweg nog even langs de Super U geweest voor wat boodschappen (voornamelijk drinken) aangezien het morgen naar verwachting 39 graden gaat worden.

06/25/19

Frankrijk Vakantie 2019 – Dag 7

Vandaag met de auto naar Amboise om daar niet 1 maar 2 kastelen te bekijken. Daar staat namelijk een koninklijk kasteel en het kasteel van Leonardo de Vinci. Voor de route gekozen voor een route buiten de tolwegen.

Na een ritje van 40 minuten in Amboise aangekomen en door de navigatie netjes naar een parkeerplaats in het centrum geleid. Parkeren was hier gratis en dat is altijd goed. Vanaf de parkeerplaats was het dan een 10 minuten lopen naar het eerste kasteel. Bij het eerste kasteel kreeg je ook een “histopad” mee waarmee je in 3d de vroegere inrichting van het kasteel kon zien.

Het kasteel was erg interessant en mooi om te zien. De grote torens zijn grote ronde gangen waarbij ruiters te paard naar boven of beneden konden gaan. Echt weer iets voor Franse aristocraten om maar niet te hoeven lopen. Na het kasteel nog even de centrale winkelstraat doorgelopen van Amboise en daar bij een boulangerie een belegd stokbroodje gekocht met kip tandoori en veel groente.

Hierna dan te voet naar het tweede kasteel gegaan Chateau du Clos Lucé en dit is het kasteel waar Leonardo da Vinci zijn laatste jaren doorbracht en is overleden. Het kasteel is niet heel groot maar heeft nog wel een behoorlijke tuin. Ze hadden er nu ook een wandtapijt hangen vanuit het vaticaan welke het laatste avondmaal toont. Dit tapijt is nog niet buiten het vaticaan tentoongesteld. De beveiliging was wel zeer strikt daar fotografie niet is toegestaan en zodra je over een gespannen draadje ging hangen het alarm af ging.

Zo tegen 15 uur weer richting de caravan gegaan om de dag af te ronden en een verkoelend plekje op te zoeken.

06/24/19

Frankrijk Vakantie 2019 – Dag 6

Vandaag, aangezien het nog rond de 30 graden blijft, een fietstocht naar het centrum van Tours op de planning. Ook deze route gaat weer via de fietspad langs de Loire, sterker nog de route gaat dwars door het centrum van Tours. De rit zou vandaag ongeveer 10 km in beslag nemen.

In Tours aangekomen gelijk maar even langs de VVV voor informatie over Tours en eventueel een wandelroute. Van de VVV kreeg ik gelijk een boekje mee waarin de route en de belangrijkste bezienswaardigheden in vermeld staan. Dus met de fiets aan de route begonnen. Als eerste stond een basiliek op de route en dat was weer een impossant gebouw. Daarna nog even lang Chateau Tours gegaan welke niet te bezichtingen is maar ook niet veel voorsteld.

Hierna op pad naar het oude en historische stadscentum. Onderweg kwam ik nog een Carrefour to Go tegen en daar even een broodje voor later en wat te drinken gekocht. Voor ik het oude stadscentrum in ging heb ik de fiets aan een fietsenrek vastgeketend om de handen vrij te hebben.

Het oude en historische stadscentrum was erg mooi om te zien en bestond uit een mix van vakwerkhuizen en volledig stenen gebouwen. De sfeer was gezellig met alle terrasjes, maar deze aan mij voorbij laten gaan. In het centrum kon je het verleden nog goed zien en daarbij ook het hergebruik van gebouwen of delen ervan. In het verleden heeft er een kerk gestaan waarvan nu alleen nog twee torens en wat kleine onderdelen over zijn. Op basis van de twee van de vier overgebleven torens kun je wel een beeld vormen van hoe groot het gebouw geweest moet zjin. Na nog een andere kerk van binnen gezien te hebben was ik alweer 4 uur in Tours geweest en werd het tijd om weer terug te gaan.

Terug bij de caravan aangekomen heb ik nog even een half uur gezeten om even tot rust te komen. Daarna ben ik met de auto nog even naar de Super U gegaan voor wat drinken en andere benodigdheden. Daar heb ik ook een ventilator gekocht om toch een beetje verkoeling in de keet te hebben.