08/7/14

Vakantie 2014: Dag 12 – Donderdag 7 augustus

Vandaag is de laatste dag om nog iets te doen hier en dus besloten om een kasteel te gaan bekijken. Vorig jaar had ik dat ook gepland maar waren er geen kastelen in de buurt.

Dus na rustig ontbeten te hebben en nog een beetje gelezen te hebben de spullen in de auto gepakt en naar Weesenstein gereden. Het kasteel lag op een kleine 15 minuten rijden van de camping en was dus niet ver. Op het moment dat het kasteel in zicht kwam was het wel een mooi gezicht. Aangezien de parkeerplaats slecht werd aangegeven (en er geen auto’s stonden) was ik die eerst voorbij gereden maar na gekeerd te zijn toch de parkeerplaats nog gevonden.

Bij de kassa voor 6 euro een kaartje gehaald en met het kaartje kon je dan het kasteel in. Het kasteel zelf was goed bewaard gebleven ook omdat het tijdens de tweede wereldoorlog als kunstopslag gebruikt werd. Het rare van het kasteel was dat de stallen en dergelijke boven de woonvertrekken van de familie waren. Kwam omdat het eerste een middeleeuwse burcht was en deze later op lager niveau is ombebouwd naar een barokke paleis.

Zo tegen 11.30 uur was ik klaar met het bekijken van het kasteel en ben ik nog doorgereden naar het middeleeuwse dorp Hohnstein en de burcht daar. Om bij het dorp en kasteel te komen moest je een weg met haarspeldbochten omhoog. Het dorpcentrum zelf was niet zo groot maar de middeleeuwse invloeden waren nog wel te zien. Daarna nog even de burcht bekeken maar daar was niet veel meer van het oude te zien. De burcht werd gebruikt als jeugdherberg al sinds de jaren 30, het is ook een tijdje gebruikt voor oorlogsgevangenen.

Zo tegen 14.30 uur weer bij de tent terug gekomen en de auto alvast even volgetankt voor morgen. Tevens al een paar zaken opgeruimd zodat ik dat morgen niet meer hoef te doen. Als avondeten weer naar het restaurant gegaan waar ik de eerste dag ook geweest ben. Het eten was daar ook weer goed en erg lekker.

Weer: bewolkt en soms regen en 23 graden.

08/6/14

Vakantie 2014: Dag 11 – Woensdag 6 augustus

Vandaag zou het eenzelfde dag als gisteren worden en dus vandaag de Bastei op de planning staan. De Bastei is het bekendste deel van de regio en zou je bezocht moeten hebben. Dus besloten na het ontbijt op de fiets er naartoe te gaan.

Via de Elbe radweg nog een paar camperplaatsen op de foto gezet voor de website. En in een rustig tempo naar de stadt whelen gereden. Daar aangekomen was het de bedoeling om met de bus naar boven te gaan en dan met de fiets weer naar beneden. Echter de bus had vandaag geen mogelijkheden voor de fiets om die mee te nemen. Dat werd dus lopen naar boven en met de fiets terug.

De looproute zou een uur en een kwartier in beslag nemen en dus vol goede moed met de fiets aan de hand begonnen. De Klim was aardig stijl maar wel mooi aangezien je door een soort kloof liep. Na behoorlijk zweten en afzien toch eindelijk boven gekomen. Boven waren er al veel mensen aanwezig en was het behoorlijk druk, je kon er bijna op de koppen lopen. Er heeft daar naar waarschijnlijkheid ook een houten burcht daar boven gezeten. Na rondgelopen te hebben en de nodige foto’s genomen te hebben vond ik de drukte wel weer genoeg en ben ik weer op weg terug gegaan.

Nog even een cap gekocht en wat souvenirs en daarna de afdaling begonnen. De afdaling ging lekker snel en de 4 km naar beneden waren dan ook zo afgelegd. Hierna in de stadt whelen nog bij een snoepmakerij (echt huisgemaakt) wat snoep gekocht voor damian en ninthe (en mezelf). Daarna rustig weer terug gereden naar de tent.

Op de camping weer aangekomen nog even de was gedaan aangezien het lekker is schone kleding te hebben.

Weer: zonnig half bewolkt en ongeveer 26 graden.

08/5/14

Vakantie 2014: Dag 10 – Dinsdag 5 augustus

Vandaag zou het een redelijk dag worden met wel de mogelijk voor een bui voorspelt. Dus heb ik besloten om een kastelen tocht te gaan doen en wel eerst naar kasteel pillnitz en daarna via het blauwe wonder en de ADAC naar kasteel Weesenstein.

Na weer goed ontbeten te hebben de spullen bij elkaar gezocht en op pad gegaan. Eerst weer naar de Elbe gereden om daar de Elberadweg te pakken naar kasteel Pillnitz. Zo tegen 9.30 was ik bij het kasteel en kon ik al wel het kaartje kopen. Ik had een paar dagen geleden al wel het kasteel zien liggen van de andere kant van de Elbe. Ik had toen echter niet door dat ik maar 1/4de deel van het kasteel zag. Het kasteel had nog een terein aan tuinen er omheen van 28 hectare groot.

Aangezien de musea pas om 10.00 uur open gingen eerst de tuinen en de orangerie maar bekeken. In de tuinen nog even een gesprek gehad met een van de tuinvrouwen over het kasteel en toen kwamen de sappige verhalen naar voren. Er staat daar ook een beroemde kamille die erg goed verzorgd wordt. Tot de jaren 20 was het huis namelijk nog bewoond door een van de adelijke familie. Ik had gedacht dat het kasteel maar kort zou duren maar in totaal heb ik er toch nog weer 2,5 uur verbracht.

Hierna door naar het “blaues wunder” (brug over de elbe) en door naar de ADAC. Na ik de brug over was wist ik niet meer waar ik naar toe moest fietsen en dus de navigatie van de telefoon aan het werk gezet. Bij de ADAC aangekomen kon ik met de ANWB kaart een ADAC kaart van sachsen zo meekrijgen.  Ze vertelde me dat ze geen Duitsland algemeen kaart meer hebben maar alleen van de regio zelf (tja ik heb mijn beste gedaan).

Na bij de ADAC weggekomen te zijn was het al 14.00 uur en dus zat het kasteel weesenstein er niet meer in. In plaats daarvan besloten om nog naar de barockgarten van grosssedlitz te gaan. Vol goede moed op weg bleek deze boven op een berg/heuvel te liggen. Ik heb een groot deel op de fiets kunnen doen maar heb ook stukken moeten lopen (te steil). Boven aangekomen waren de tuinen echt impossant gezien de grootte en het bleek dat dit nog maar de helft van de geplande tuin was. De rest hebben ze nooit aangelegd en van het kasteel is nog maar een vleugel overgebleven. Aangezien ze bezig waren met de tuinen mochten de gasten zelf de entreeprijs bepalen. Normaal was het 4 euro en aangezien de helft werk in uitvoering was heb ik de helft betaald voor entree dus 2 euro.

Na de tuinen weer naar beneden gegaan via een voetpad (tip van kassamevrouw) en ik heb er ongeveer 25 minuten over gedaan om boven te komen en was binnen 2 minuten weer beneden. Weer een stukje terug gereden en met het pondje wat al eerder gebruikt had de Elbe overgestoken. Zo tegen 17.00 uur was ik weer terug bij de tent en heb ik opgebakken aardappelen en sla klaargemaakt, lekker gemakkelijk en fris. In de avond toch nog een behoorlijke regenbui gehad en onweer, maar overdag gelukkig droog gebleven.

Weer: bewolkt en ongeveer 26 graden.

08/4/14

Vakantie 2014: Dag 9 – Maandag 4 augustus

De weersvoorspelling voor vandaag zou ook weer niet goed zijn en naar verwachting was het grootste deel van de dag regen te verwachten. Voor de zekerheid ook nog even gekeken op de regenradar en die gaf een grote blauwe vlek aan die deze richting op zou komen.

Daarom na het ontbijt ervoor gekozen om naar Moritzburg te rijden en het kasteel daar te gaan bekijken. Na de toeristische omweg genomen te hebben aangezien ik niet door Dresden wou. Na wat zeer slechte wegen gehad te hebben ben ik ongeveer tegen 10.30 in Moritzburg aangekomen. Tijdens de rit doemde aan de rechterzijde al het kasteel op en dat was een impossant gezicht. Direct voor het kasteel was er een grote parkeerplaats waar ik de auto geparkeerd heb. Op deze zelfde  parkeerplaats waren achterin ook een paar camperplaatsen dus die gelijk ook op de foto gezet.

In het kasteel had je ook de mogelijkheid om een rondgang in het nabijgelegen kleinste Koninklijke kasteel van sachsen te bekijken (14,5 x 14,5 meter). Ik heb dus voor 11,50 de de luxe tour maar genomen. Kasteel bekijken met gids en het fazantenkasteel om 15.00 uur (groepen daar mochten maar 10 personen groot zijn). Het grote kasteel was nog tot ergens in 1920 door een koning bewoond, het kleine heeft een tijd ongebruikt gestaan en was door rovers (en locale bevolking) grotendeels leeggeroofd. Gelukkig er ook nog een deel wel goed bewaard gebleven en sommige stukken hebben ze met hulp van bevolking weer terug gekregen.

Van 11.45 tot ongeveer 14.00 heeft het continue geregend en was het dus erg nat buiten gelukkig had ik van 12 tot ongeveer 13.30 een rondleiding door het grote kasteel. Na het grote kasteel in de auto gestapt om naar het kleine kasteel wat een paar kilometer verderop lag. Vanaf het grote kasteel kon je het in de verte zien liggen. Voor het kleine kasteel kregen we handschoenen aan en moesten we in het kasteel sloffen aan doen.

Zo tegen 15.30 had ik alles wel gezien en was het tijd om weer terug naar de tent te gaan. Waarbij ik zo tegen 17.00 uur weer terug was (heb dezelfde slechte weg terug genomen).

Weer: wisselvallig en gemiddeld 22 graden